Skip to main content


Museum Jeugd Universiteit voorjaar 2023 “Duik in de dino tijd”

5 maart
Kan je sauriërs vinden in het noordpoolgebied?

Herman Winkelhorst was afgelopen zomer tussen de ijsberen en ijsschotsen op Spitsbergen op zoek naar de resten van de zeereptielen uit de dinotijd. Meestal graaft hij in de Winterswijkse Steengroeve, maar bij deze speciale expeditie ging hij verder van huis aan de slag: Spitsbergen is een eilandengroep in het noordpoolgebied. Je hoort alles over de avonturen en de ontdekkingen van het onderzoeksteam.

Expert: Herman Winkelhorst, paleontoloog, Werkgroep Muschelkalk Winterswijk

2 april
Zagen onze voorouders eruit als vissen?

Je zou het niet zeggen, maar in ieder van ons zit een beetje vis! Wist je dat ons schouderblad ooit onderdeel was van een vissenkop, en dat onze tanden eigenlijk schubben zijn? Hoe zijn wij en alle gewervelde dieren ooit uit de vissen voortgekomen? Met het opensnijden van een vis en een interactief verhaal van dr. Eric Mulder, paleontoloog en conservator van Museum Natura Docet, duiken we in de spannende wereld van de evolutietheorie.

Expert: Eric Mulder, paleontoloog, Museum Natura Docet Denekamp

14 mei
Wanneer stierven de dino’s uit?

Ongeveer 66 miljoen leefden de laatste dino’s. Maar hoe kan het eigenlijk dat ze zijn uitgestorven? En wanneer verdwenen ze precies? In Noord Amerika is een locatie gevonden waar de laatste dag van de dinosauriërs is vastgelegd. Wat kunnen we leren van de botten die we hier hebben gevonden? En kunnen we misschien achterhalen welk seizoen het was?

Expert: Melanie During, palaeontoloog, onderzoeker Uppsala Universiteit

4 juni
Waren er dolfijnen in de dinotijd?

Wie zou je tegenkomen als je in de dinotijd een duik in zee zou nemen? Misschien wel een ichthyosaurus! Ichthyosauriërs waren zeereptielen die een beetje op dolfijnen leken. In dit college leren we over hun ontstaan, hoe groot sommige soorten konden worden, wat ze aten, hoe ze zwommen en hoe ze zich hebben voortgeplant. Zouden deze dieren ook in Nederland hebben geleefd?

Expert: Feiko Miedema, paleontoloog, ichthyosaurusexpert, onderzoeker natuurhistorisch museum Stuttgart


< Terug naar het overzicht
Helaas is het niet mogelijk om zelf te zoeken naar fossielen, mineralen of loopsporen. Alleen in de zomer..
Zelf zoeken in de steengroeve
Zelf zoeken in de steengroeve
Helaas is het niet mogelijk om zelf te zoeken naar fossielen, mineralen of loopsporen. Alleen in de zomer..