Skip to main content


Museum Jeugd Universiteit.

Terug naar de oertijd

Steengroevemuseum Winterswijk / Gebouw Emma, Ratum

In het najaar van 2022 nemen vier wetenschappers je mee terug naar de oertijd. Wat voor sauriërs leefden er 250 miljoen jaar geleden in Winterswijk? Hoe graaf je een dino op? En: ‘Wat is een dier, eigenlijk?’

In de MJU-collegeserie “Terug naar de oertijd” krijg je antwoord op die vragen.

Deze collegeserie is het eerste MuseumJeugdUniversiteit-programma in Winterswijk, georganiseerd door het Steengroevemuseum-in-oprichting. De colleges zijn in Gebouw Emma in Ratum. Aanvang 10:30u.

11 september 2022

Hoe leefde Triceratops?

Iedereen weet hoe de gehoornde dino Triceratops eruitziet. Deze enorme viervoeter uit het einde van het dinosaurustijdperk is bekend uit de Jurassic Park- en Jurassic World-films. Maar hoe goed kennen we Triceratops nou echt? Hoe snel konden ze groeien? Hoe oud werden ze? En was Triceratops graag in kuddes, of toch liever alleen? Dino-onderzoeker Jimmy de Rooij gaat met de nieuwste technieken op zoek naar het verhaal van het grootste Triceratops-massagraf ter wereld.

Expert: Jimmy de Rooij, paleontoloog, PhD-onderzoeker Naturalis/Universiteit Utrecht

9 oktober 2022

Op snorkelsafari in de Winterswijkse Wadden

Een paar miljoen jaar voordat de dinosauriërs op Aarde verschenen was Winterswijk een tropisch kustgebied waar het krioelde van het leven. De fossiele botten van verschillende zwemmende reptielen, waaronder voorouders van de beroemde plesiosauriërs, kunnen vandaag de dag in de Winterswijkse Steengroeve gevonden worden. Dennis Voeten neemt je mee op snorkelsafari in deze versteende wadden en stelt je voor aan de uitgestorven reptielen van Winterswijk!

Expert: Dennis Voeten, paleontoloog, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Uppsala, Zweden.

13 november 2022

Hoe leefden dino’s?

Wetenschapper Anne Schulp onderzoekt dinosauriërs, door hun botten en sporen te onderzoeken. Een dinobot vind je natuurlijk niet elke dag. Waar begin je met zoeken en hoe graaf je je vondst op? En kun je ook een dino vinden in jouw eigen achtertuin? Wat vertellen de botten ons over hoe de dino’s vroeger leefden?

Expert: Anne Schulp, paleontoloog, onderzoeker bij Naturalis en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht

11 december 2022

Wat is een dier?

De aarde is ongeveer 4,5 miljard jaar oud en de eerste sporen van leven dateren van ongeveer 3,8 miljard jaar geleden. Er waren toen dus al levende wezens, maar waren dat ook dieren? Wat is een dier eigenlijk? En waarom zijn dieren anders dan planten, bacteriën of

virussen? Samen met Jelle Reumer -bioloog en emeritus hoogleraar paleontologie- gaan we deze vraag proberen te beantwoorden. Het lijkt een simpele vraag…, maar is het dat ook?

Expert: Jelle Reumer, paleontoloog, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht


< Terug naar het overzicht
Helaas is het niet mogelijk om zelf te zoeken naar fossielen, mineralen of loopsporen. Alleen in de zomer..
Zelf zoeken in de steengroeve
Zelf zoeken in de steengroeve
Helaas is het niet mogelijk om zelf te zoeken naar fossielen, mineralen of loopsporen. Alleen in de zomer..